Szövetkezetünkről

A Bodzatermelők Értékesítő Szövetkezetét 1999. január 14-én 12 fő alapította. A mai napra a tagság létszáma 106 fő.

A Szövetkezet a magyarországi ültetvénytulajdonosok összefogása, érdekeinek védelme, értékesítési, kereskedelmi feltételek ellenőrzése miatt alakult.

A Szövetkezet tagjai között kezdetben csak bodzatermelők szerepeltek, majd idővel kibővült a tagság egyéb gyümölcsfajokat termelő tagokkal is.

Jelenleg az értékesített gyümölcsök:

  • termesztett bodza
  • kajszibarack
  • meggy
  • cseresznye
  • homoktövis
  • áfonya

A tagság által termesztett bodzával termelt területek nagysága összesen 760,4ha. A 2017-es évben a betakarított termésmennyiség 4.153,7 tonna volt.

A Botész tagjai számára lehetőséget biztosít eszközök, gépek, szolgáltatások igénybevételére. Évente több alkalommal szakmai rendezvényeken igyekszünk a termelőket tájékoztatni az őket érintő aktualitásokról. Betakarítási időszakban pedig a nap 24 órájában segítjük a termés vevői igényeknek megfelelő minőségben való hűtőházba, telephelyre juttatását. Biztosítjuk a tagok számára az értékesítés biztonságát.

A hazai piacon kívül Ausztriába, Hollandiába, Lettországba fagyasztott állapotban értékesítjük tagjaink termését.

2014 és 2018 közötti időszakban új célokat tűzött ki a Szövetkezet. Ezek között meghatározó szerepet tölt be az öntözésfejlesztés, gépbeszerzések, az ültetvény-csereprogram keretén belül 500 ha új ültetvény telepítése (bodza, meggy, alma, dió). Fontosnak tartjuk a tagok bizalmát a termelő és értékesítő szövetkezet illetve a vezetőség felé, ismerjék, elfogadják és be is tartsák a szabályokat. A működésbe a tagokat minél jobban igyekszünk bevonni, mert érezniük kell, hogy ez több mint egy kereskedő cég.